Een vierluik over de Musicology master

Voor de KLNK hebben vier masterstudenten een vierluik geschreven over de muziekwetenschap master en hun ervaringen daaromheen: vier verschillende perspectieven op de master Musicology.

 

Sam Harper

As a graduate of music and sound technology from Portsmouth University (UK), studying a masters in musicology at the University of Amsterdam has given me an opportunity to experience new concepts in a diverse cultural setting. With my own initial focus and background being within ethnomusicology, the course has given me a chance to explore both the exciting and developing field of cognitive musicology and the more established area of historical musicology, developing both my musicological perspective and my writing style. The course also left me free to pursue my own interests within musicology through the broad variety of subjects it offers, with my studies ranging from the impact of technology upon the development of musicology to modelling of the evolution of human musicality through the study of animals.

As an individual interested in musical culture living and studying within the city of Amsterdam, a city with a booming music scene, has furthered my experience at UvA. The city offers a rich variety of live events suitable for anyone with any interest in music, not just musicologists. Popular music acts are constantly appearing in Amsterdam from around the world, the cities smaller venues offer frequent world music performances, the city holds a world class opera hall and regular large scale classical performances occur in many venues. Amsterdam is a unique place to live, it is vibrant, culturally diverse and yet retains the feeling of a homely small town within a big city. My own world perspective has been enhanced through the opportunity to absorb both the Dutch and the wide variety of international cultures that Amsterdam, as a highly cosmopolitan city, offers. During my stay here I have met a greater diversity of people and been exposed to a broad spectrum of opinions that I wouldn’t have had the opportunity to experience if I had remained in the UK. This enhanced viewpoint has proven particularly valuable for my own studies, and for myself in general.

 

 Op het eerste gezicht lijkt het driedelige studieprogramma allicht ietwat statisch, maar het mooie aan deze master vind ik dat je de termen ‘Cultural’, ‘Historical’, en ‘Cognitive/Computational’ zelf invulling geeft.

Sydney A.M. Schelvis

Ik heb in 2016 mijn bachelor muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam behaald, waardoor ik direct werd toegelaten voor de master in ditzelfde vakgebied.  Door de kennis en methoden die ik vergaard heb in mijn ‘undergraduate’, heb ik zelden moeite gehad met het niveau van de master. Er wordt meer zelfdiscipline van je vereist, maar hier krijg je wel voor terug dat je jouw eigen jaar vormgeeft. Op het eerste gezicht lijkt het driedelige studieprogramma allicht ietwat statisch, maar het mooie aan deze master vind ik dat je de termen ‘Cultural’, ‘Historical’, en ‘Cognitive/Computational’ zelf invulling geeft. Ondanks dat mijn voornaamste interesse – muziek-semiotiek – niet direct binnen één van deze kaders past, is het veelvuldig naar voren gekomen gedurende mijn studiejaar. Zo heb ik mij goed kunnen voorbereiden op mijn masterscriptie en, hopelijk, een toekomstige doctoraat binnen muziekwetenschap.

 

Kristine Mitchell

I am an international student from Canada and I am working towards completing the Masters in Musicology at UvA. I find the program here really enjoyable and I am excited to see where the future takes me with this degree. It has a very flexible design and quite a short timeline (only a year), so I would definitely recommend coming in with some sort of idea of what you are interested in and what you want to get out of your studies, so that you can ensure your courses are matched to your passions. I have a background in Biology and Psychology, and am particularly excited by developments in Music Cognition, and so I am looking to exploring these areas further through my research. The core group of professors are very helpful and willing to explain any concepts that you don’t quite understand. Also, the rest of the students come from a multitude of academic and cultural backgrounds, and are all very welcoming towards different perspectives.

 De master is erg vrij en er is veel ruimte voor keuzevakken, zelfs binnen andere opleidingen of faculteiten.

Lisanne Bogaard

Ik heb nooit de bachelor muziekwetenschap gedaan. Daardoor kan ik mij voorstellen dat de ervaring van de master vrij anders is (waar ik klaag over lange filosofische teksten, vinden studenten van geesteswetenschappen dit meestal erg meevallen), dus ik ben zeker geen standaard geval. Ik heb een bachelor psychologie gedaan aan de UvA, en heb mijn master gezondheidszorgpsychologie in oktober vorig jaar afgerond. Hoe dan ook, muziek en Lisanne is altijd al een topcombo geweest en ik wilde daarom, nu het nog kan voor “cheap”, toch nog een studie doen met muziek. Als iemand nog vragen heeft over hoe een 2e studie nou eigenlijk kan voor cheap, hit me up, ik weet alle mazen in de wet. Maar zeg het niet tegen de UvA. Die vinden dat toch minder leuk dan wij. Toegelaten worden bleek geen probleem. Daarom zou ik de mensen die zich misschien tegengehouden voelen zeker aan willen sporen om zich aan te melden: juist omdat het een kleinschalige master is, is er veel mogelijk en veel te bespreken. Alles is mogelijk, stuur gewoon even een mailtje en regel het. Wees wel op tijd, want de taaltest (IELTS of TOEFL) duurt lang om te verwerken. De master is erg vrij en er is veel ruimte voor keuzevakken, zelfs binnen andere opleidingen of faculteiten. Daarnaast zijn er ook zogenaamde tutorials. Dit zijn eigenlijk keuzevakken die je zelf ontwerpt samen met een docent. Huh? Ja echt! Spreek een docent aan met een bepaalde expertise of interesse, en bepaal samen de precieze inhoud van het vak (6 of 12 ects).