EJW – Puur Geniet0n

Ragtime is dit jaar tijdens het eerstejaarsweekend (afgekort EJW) neergestreken op het mooiste Waddeneiland van allemaal: het altijd zonnige, altijd winderige en altijd muzikale Texel. Dat het ook het grootste Waddeneiland is, dat hebben we gemerkt tijdens de vele lange doch gezellige fietstochten die we hebben mogen maken. Met namen zoals slaapplaats ‘De Rovershut’, het dorp ‘Spang’ en uitkijktoren ‘De Fonteinsnol’ waanden onze beginnend musicologen zich in een nieuwe wereld.

  Saus schep je namelijk helemaal niet op met een opscheplepel, dat doe je gewoon met een gesmolten plastic beker.

Laat ik beginnen bij onze spannende Rovershut; dit was onze accommodatie voor het weekend. Ook al ontbrak het aan opscheplepels, internetverbinding en bekers… Ragtimers zouden Ragtimers niet zijn als ze daar niet altijd een slimme oplossing voor hebben. Saus schep je namelijk helemaal niet op met een opscheplepel, dat doe je gewoon met een gesmolten plastic beker. Internetverbinding heb je ook helemaal niet nodig, wij gebruiken allemaal de hotspot-verbinding van Jaimie. En diezelfde gesmolten plastic bekers gebruiken we gewoon om uit te drinken. Je geeft zo’n beker je eigen naam en dan durft niemand er meer aan te komen.

2017-10-14 08.40.13De Rovershut was dus een hartstikke gezellige accommodatie en iedereen was er hartstikke gelukkig… Afgezien van wat teleurgestelde Duitse toeristen die eigenlijk hadden gehoopt op het spotten van een Texelse watersnip, maar daar onverhoopt een zeer bijzonder exotische diersoort voor terugkregen: een Joris.

Ik zal u even informeren over deze zeer eigenaardige Homo sapiens musica. Jorissen zijn erg zeldzaam; u verliest ze snel uit het oog en dan zijn ze ook echt pleite. U kunt ze voeren met patatjes, maar wees voorzichtig, Jorissen kunnen bijten! En mocht u uw fietssleutels kwijt zijn? Check dan even of er niet een spoor van een Joris in de buurt is. Ze houden ervan om glimmende objecten in hun jaszak te stoppen. Voor de vrouwtjes.


Na deze informatieve les gaan we weer even terug naar het programma. De eerste avond werd gevuld met een heuse muziekquiz, begeleid door de leukste quizmaster van Nederland én onze steun in de barre Texelse tijden: Katja. De vraag luidde: “Wat is de naam van het nummer en die van de artiest?” Daar waar de meeste van deze beginnend musicologen alles wisten over AC/DC, Vivaldi en een vleugje Stevie Wonder… werd onze Julia pas écht gelukkig bij de eerste noten van Willy Alberti met ‘De glimlach van een kind’. Tja, smaken verschillen zeggen we dan maar hè.

De eerste ochtend in de Rovershut verliep soepel, afgezien van een aantal gesneuvelde hersencellen en waardigheidspunten. We gingen met frisse moed (en een iets minder frisse adem) naar het Juttersmuseum en hebben daar allemaal een drang ontwikkeld voor het juttersvak. Na de verhalen over de Mammoetskies, beelden gemaakt van teenslipperstof en gratis Chinese zalf, moest en zou iedereen zelf ook gaan jutten. En dan met name onze Jet de Jutter. Dames en heren… als er iemand intens gelukkig wordt van het verzamelen van het gehele Texelse zandoppervlak, dan is het onze Jet wel.


Na het Juttersmuseum werden wij verwacht bij de Texelse Bierbrouwerij. We kregen vier heerlijk Texelse biertjes in degelijk formaat, om te proeven. Dat vonden onze Ragtimers zó lekker, dat ze vervolgens de grote-mensen-maat ook graag wilden uitproberen. En nog eens. En nog eens. Net zo lang totdat onze Puc haar prins op het witte paard op het brouwerijterras zag zitten. Ze was ervan overtuigd dat deze Texelse Adonis haar met zijn woeste knipoog de liefdesverklaring had gegeven. Helaas pakte dit sprookje iets anders uit dan verwacht… Lieve kinderen, alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Zo ook verstandskiezen, lieve kinderen… Zo ook verstandskiezen…

 De dynamiek, de Landini-cadens, de Picardische terts, Thomas en zijn mandoline… het zat er allemaal in verweven.

Een aantal Skuumkoppes verder, trokken onze muzikale juttertjes zich weer terug in hun Rovershut. De laatste avond was alweer aangebroken. Er stond een bonte avond op het program2017-10-14 20.41.38ma. Deze compositiewedstrijd werd gewonnen met een lied over een kat. En dat terwijl de ‘EJW Theme Song’ van de Wulpse Wadlopers velen malen beter gecomponeerd was natuurlijk, dat begrijpt u wel. De dynamiek, de Landini-cadens, de Picardische terts, Thomas en zijn mandoline… het zat er allemaal in verweven. Echter vond de jury de ‘orginaliteit’ van de kat, het rauwe stemgeluid van Olaf en de knappe kop van Sander iets belangrijker. Jammer.


Na deze lichtelijke blamage vertrok de groep naar hét evenement van Texel: het Bluesfestival. En dat was toch wel echt een heel erg groot feestje. Want man man man, wat klonk dat lekker! De heerlijke bluesschema’s waren een genot voor onze oren. En met een biertje in de ene hand en haar fietssleutel in de andere stond Mariëlle te genieten van dit fijne feestje. En dat had zij toch echt wel even verdiend. Punt.

Helaas was diezelfde fietssleutel een dag later nergens meer te bekennen en dit keer was het niet de zeldzame Joris tijdens zijn paringsritueel. Nee, dit was het EJW dat zijn einde naderde en niemand die wilde vertrekken. Dus deden we alsof de fietssleutel was verdwenen.

Het EJW was een goed feestje met nachtelijke boswandelingen, de panty van Femke die daar vooral erg gelukkig mee was, Jesse met zijn gitaar en zijn herhaaldelijke inzet van ‘The House Of The Rising Sun’ om daar vervolgens niks meer van te weten… Heerlijke jamsessies, Lauryn met haar fijne wekker, sterren kijken (EN DE KLEINE BEER JA TOCH) en Carine, Mit en Ruud die hun hart vasthouden voor deze nieuwe generatie musicologen.

2017-10-15 15.13.01

Bestuur, hartstikke bedankt voor dit heerlijke EJW!

Hieronder nog even de songtekst van de EJW Theme Song en dat het maar eeuwige roem mag krijgen (copyright voor Mariëlle, Thomas, Jaimie, Aresh en Julia). Groetjes.

Refrein:

Hé,

Ga je mee naar EJW?

Nee? Oké…

Dan niet…

Hé?

Ga je mee? Mee naar EJW

Het Eerstejaarsweekend!


Couplet 1:

Kwart over acht, Lauryns wekker gaat.

We stonden op, want het was al heel laat..

Ja we hadden veel haast.

Het ontbijt stond klaar, ineens was iedereen daar.

De kater sloeg in en Jesse pakte de gin.

En hij had heel veel zin…

 

Refrein (1 x)

 

Couplet 2:

De fietstocht begon, veel gezelligheid.

Er was een probleem, er was iets kwijt.

De sleutel zat in niet in m’n tas…

Hij zat in Joris z’n jas.

Juttersmuseum, het was heel vies.

Dildo’s, schoenen en een mammoetskies.

Teenslippers in de vorm van een kalf..

En er was Chinese zalf

 

Refrein (3x)

 

Julia Morren