Julia’s Favorite Things

“My Favorite Things”

De titel van dit stuk komt je hoogstwaarschijnlijk bekend voor. In de clips, te vinden in de linkjes hieronder, wordt het lied “My Favorite Things” gezongen door Marni Nixon. Ze zingt de liederen voor “foreign dubbing”: de opname werd onder de zangers verspreid, die de liederen in de musical The Sound of Music in andere talen zouden gaan zingen. Op die manier konden ze kennis maken met de melodieën voordat ze de ‘echte’ uitvoering in de Engelse versie mochten zien. “My Favorite Things” is later vooral door John Coltrane beroemd gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=RphAMQa7fDs (Marni Nixon)

https://www.youtube.com/watch?v=qWG2dsXV5HI (John Coltrane)

 

Een kleine introductie

Julia Kursell is hoofd van de opleiding muziekwetenschap. Ze heeft gestudeerd in München, waar oude muziek en de middeleeuwen centraal stonden. Hoewel ze de middeleeuwen spannend blijft vinden, is ze ook erg geïnteresseerd in 20e-eeuwse muziek en jazz. Ze geeft dit jaar geen les aan bachelorstudenten, maar wel aan masterstudenten: aan hen geeft ze het vak muziekgeschiedenis, waarbij de muziek uit andere tijden gereconstrueerd wordt onder voorwaarden van het heden en waar wordt gekeken naar de denkbeelden van 20e- en 21e-eeuwse denkers en wat daarvan nu nog relevant is voor ons beeld van de geschiedenis. Daarnaast geeft ze les in de Research Master Art Studies en gaat ze dit semester met twee collega’s voor het honoursprogramma een college geven over de geschiedenis van de geesteswetenschappen.

 

Wat zijn Julia’s Favorite Things?

1. Componist(en)
Mozart en Schönberg. Julia: “Schönberg verzint in bijna elk stuk iets verrassends.” Ze is onder de indruk van de hoekige sound die Schönberg bereikt in sommige uitvoeringen. “Ik voel me op een letterlijke manier door hem aangesproken, en dat is bij Mozart ook zo. Mozart heeft ook veel stukken geschreven waarvan je denkt: hoe kan dat? Het klinkt zo eenvoudig, maar het is eigenlijk erg ingewikkeld.” Op het moment luistert Julia veel naar hedendaagse muziek, zoals muziek van Enno Poppe en Chaya Czernowin. Naar Gérard Grisey en Conlon Nancarrow luistert ze ook graag. Ook als je de muziek al kent, kun je iets nieuws ontdekken; dat vindt ze mooi.

(Enno Poppe: Arbeit, Wespe, Trauben, Schrank & Salz)

(Conlon Nancarrow: Studies, Tango, Piece No. 2, Trio)

 

2. Boek (wetenschappelijk of fictie)
De Idioot van Dostojevski. Julia is gefascineerd door de figuur van de idioot in dit verhaal. De mogelijkheid die dit personage vertolkt om naïef over iets te oordelen en het goede te willen, dat blijft haar boeien.

 

3. Dier
Julia’s favoriete dier is het Winterkoninkje: “Hij blijft tijdens de winter in het land, en blijft ook zingen. Daarom is hij de koning. Het is een mooie begroeting in de ochtend. Ik hoor hem als ik naar de keuken ga en koffie zet.”

Als ik naar München ga, dan voelt dat als mijn stad.

4. Compositie(s)
Dit is voor Julia afhankelijk van de componist, maar dan kiest ze het Ave Verum Corpus van Mozart.

 

5. Pop band/artiest
Julia: “Dan moet ik kiezen tussen David Bowie en The Velvet Underground.. Ik denk dat ik dingen leuk vind die weird zijn. Naar PJ Harvey heb ik ook geluisterd, in de bijpassende tijd en dat beviel ook.” Ze denkt dat er ook nu genoeg is waar ze van zou kunnen houden, maar het ontbreekt haar aan gelegenheden dit te ontdekken.

 

6. Stad
“Als ik naar München ga, dan voelt dat als mijn stad. Het voelt natuurlijk, en dat ga ik niet meer kwijtraken. In Berlijn ben ik ook lang gebleven, maar dat voelt toch een beetje als ‘bijzonder’ wanneer ik er ben.” Ook houdt Julia van Amsterdam, en zou ze er graag de rest van haar leven blijven. Zeker op de momenten dat ze in de zon langs de Amstel fietst.

 

7. Keuken
Als ze moest, zou ze kiezen voor de Italiaanse keuken, omdat Italianen echt weten waar ze mee te maken hebben. Zij kennen hun ingrediënten. Ze houdt bijvoorbeeld van echt goede Carbonara.

 

8. Film
(Julia lacht) “Hmm, welke neem ik…” Haar favoriete regisseur is Max Ophüls. Hij leefde tot ongeveer de jaren ’60 en maakte films over mensen die leefden rond 1900, met het oog op menselijke relaties. Julia’s favoriete film van hem is Le plaisir. Ook Tropical Malady van Apichatpong Weerasethakul vindt ze fantastisch. Julia houdt niet van blockbusters, omdat ze al kan voorspellen wat er gaat gebeuren: “Je kunt als het ware doorzappen en later weer terugkomen bij de film, en dan weet je wat er gebeurd is.” Een andere favoriet van Julia is de film Tabu van regisseur Miguel Gomes, en onlangs heeft ze The Woman Who Left van regisseur Lav Diaz gezien. “Dat is een aanrader!”.

 

9. Museum
Julia’s favoriete museum is Teylers in Haarlem, “omdat de bibliotheek daar een parel is.”

Julia houdt niet van blockbusters, omdat ze al kan voorspellen wat er gaat gebeuren.

10. Concert
Julia is heel specifiek in haar favoriete concerten: “Bruckner in het Concertgebouw. De architectuur van het gebouw brengt zijn werken fantastisch naar voren. Een alternatief is de Musikverein in Wenen: daar op het balkon in de laatste rij luisteren naar Schubert. Een fysiek genoegen!”

 

11. Sport
Ze fietst graag door Amsterdam naar haar werk.

 

12. Schilder
Dirk Bouts. Hij schilderde in de stijl van de Vlaamse renaissance. En ook Wilhelm von Kobell. Zijn Isar Landscape near Munich vindt ze mooi.

 

 

13. Vakantiebestemming
Julia is erg lang niet met vakantie gegaan en reist in principe alleen om vrienden op te zoeken of voor werk, maar haar favoriet kan ze toch benoemen: Normandië.

 

14. Dichter
Velimir Chlebnikov is haar favoriete dichter. Hij schreef veel kleine fragmentjes. Ze zegt hierover: “De klank van deze gedichten is bijzonder, en ze spreken een verhouding met de wereld uit die me direct lijkt – hoewel de zin vaak raadselachtig blijft en open voor verschillende interpretaties.”

 

15. Plek in Amsterdam
Julia heeft veel favoriete plekjes in Amsterdam. Zo vindt ze een bruin café zoals Café Welling leuk, maar is ze ook graag in ons Athenaeum. In de zomer zit ze graag op terrassen aan het water, zoals bij De Ysbreeker en het terras van het EYE Filmmuseum.

 

16. Instrument
Julia luistert graag naar piano (“en dan liefst Chopin, gespeeld door Maurizio Pollini”) en heeft zelf ook piano gespeeld. Daarnaast denkt ze graag na over het spelen van piano. Ze heeft hier zelf een stukje over geschreven, dat je hier kunt vinden. Daarnaast luistert ze graag naar oedmuziek.

Julia zit in de zomer graag op terrassen aan het water in Amsterdam.

17. Bezigheid op een vrije avond
Julia: “Ik doe eigenlijk graag mijn werk. Maar wanneer ik niet mijn werk doe, hou ik van koken met vrienden en een bioscoopje pakken, of concertbezoek.”

 

18. Muziektheoreticus
Julia’s favoriete muziektheoreticus is Simon Stevin. Hij leefde rond 1600 en had het idee dat de Nederlandse taal geschikter is om intervalverhoudingen mee uit te drukken dan het Grieks. In het Nederlands kun je lange woorden maken en deze opdelen, dus verhoudingen uitdrukken. Julia heeft college gegeven hierover: “een tijdje geleden heb ik een cursus gegeven over muziek en wetenschap in de 17e eeuw, waarbij we in college zijn tekst behandeld hebben. Dat was erg leuk. Misschien kan ik dat ooit weer doen.”

 

19. Drankje, al dan niet alcoholisch
Julia houdt van rode wijn, maar bij een verschil in prijs, zit ook vaak een verschil in kwaliteit. Ze drinkt liever een glaasje rosé op de eerder genoemde terrassen. Julia drinkt niet veel bier, hoewel dat, zoals ze zelf zegt, “bij München hoort”, omdat ze er hoofdpijn van krijgt. Julia kiest toch voor een non-alcoholisch drankje: “Ik denk mijn koffie ’s ochtends, dat is de beste die er is. Versgemalen, met melk.”

 

Voetnoot van Julia: “mijn grootste favoriet is eigenlijk ‘de verrassing’. Ik besteed mijn tijd liever aan nieuwe ontdekkingen doen en aan verrassingen, dan aan dingen opnieuw doen.”